İbraname Nedir, Kapsamları ve Şartları Nelerdir, İbraname Ne Zaman İmzalanır?

...
İbraname Nedir,  Kapsamları ve Şartları Nelerdir, İbraname Ne Zaman İmzalanır?

İbraname, kelime anlamı olarak kişiler ya da kurumlar arasında herhangi bir alacak ya da verecek kalmadığını resmi olarak gösteren bir belgedir. İbraname aynı zamanda aklama belgesi olarak da bilinmekte olup maddi olarak temize çıkma, aklanma anlamlarına da gelmektedir. Peki ibraname nedir? Kısaca ibranamenin ne olduğundan kapsamından bahsedelim.  

İbraname Nedir?

Kişiler ya da taraflar arasında herhangi bir alacak ya da vereceğin kalmadığını kanıtlayan ibraname, sigorta kuruluşları tarafından sigortalılara imzalatılan bir belgedir. Kaza ya da teminat kapsamındaki herhangi bir durumun yaşanması sonucu sigortalıya tüm haklarının teslim edildiği ve herhangi bir alacak vereceğin kalmadığını gösteren belgedir. İbranameler, sigorta şirketlerini olası evrak karışıklıklarından, kötü niyetli olan kişilerin yapabileceği usulsüzlüklerden ve karşılığı olmayan hak taleplerinden korur. Bu yönleri ile ibranameler hem sigorta şirketleri tarafından hem de sigortalı tarafından hayati bir öneme sahiptir. 

İbranameler, herhangi bir zarar için tazminat alınması durumundan sonra aynı zarardan ikinci kez tazminat alınmasının önüne geçerek olası olumsuz durumları engeller. Sigorta şirketi tarafından sigortalıya tazminat ödemesi yapıldıktan sonra ibraname imzalanır. İmzalanan bu ibraname ile sigortalı kişi sigorta şirketini ibra etmiş olur. İbranameyi imzalayan kişi ise herhangi bir hakkının kalmadığını belirtmekle beraber kabul ve taahhüt etmiş sayılır. 

İbranamelerin Kapsamları Nelerdir?

İbranamelerde bulunan maddelerin kapsamlılığı sigorta şirketlerinin özel politika ve yaptırımlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle çok geniş bir kapsama sahip ibranameler de bulunur. Türkiye Sigorta Birliği’nin uyarı maddeleri dikkate alındığında bir ibranamenin tahsili yapılmadan imzalanmaması gerekir. İbranameler esasında sigortanın güvencesi ile sınırlıdır fakat mağdur olan kişilerin kalan haklarını isteme yetkilerini de ortadan kaldırmaz. 
Mağdur olan kişiler öncelikle yaşamış oldukları zararın tazminatını aldıktan sonra ibraname imzalaması gerekir. Aksi durumda tazminatını almayan ve içerde hakları olan kişinin alacaklarını isteme hakkı da ortadan kalkar. 

Sigorta kuruluşundan tazminat alan mağdur, Yargıtay açıklamasına göre haklarını almadan ibraname imzalamış olsa dahi uğradığı zararın kalan kısmını sigorta kuruluşundan talep edebilir.  İbraname örneği hukuksal olarak incelendiğinde sigorta şirketlerinin ödemiş olduğu tutarı temsil eden bir makbuz görevi taşır. Mağdur kişiler, haklarının yeteri kadar karşılanmadığını düşündüklerinde hukuksal yollara başvurarak mahkeme kararıyla ibraname iptal edilebilir. Bu şekilde mağdur kişinin kalan hakları hukuk yoluyla belirlenip tahsil edilebilir. 

İbraname Geçerlilik Şartları Nelerdir?

İbraname geçerlilik şartları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • İbra sözleşmesinin yazılı olması gerekir
  • İbra konusu olan alacağın türünün ve miktarının açık bir şekilde belirtilmesi
  • Yapılacak olan ödemenin eksiksiz ve banka aracılığı ile yapılması gerekir.
  • İbranın yapıldığı tarih itibariyle sözleşmenin sona ermesinden sonra 1 ay geçmiş olması gerekir. 

İbraname Ne Zaman İmzalanır? 

İbraname kişinin sözleşmesinin bitmesinden sonra en az 1 aylık süre sonunda imzalatılması gereken bir belgedir. Aksi taktirde ibraname geçerliliğini koruyamaz.

Güncellenme tarihi: 28.08.2024