İhtarname Nedir?
İhtarname nedir, hukuki bir işlem yapacak kişiler tarafından merak edilmektedir. İhtarname, hukuki olarak bir haberin karşı tarafa yazılı olarak gönderilmesidir. Kelime anlamı olarak “ihtar” uyarı anlamı taşımaktadır. İhtarname, sözleşme, kanun, örf ve gelenekten doğan hak ve talep edilecek hususların karşı tarafa haber gönderilmesini sağlayan yazılı bir belgedir. 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 98. Maddesinde ihtarname kağıdının nasıl geçerli olacağı anlatılmıştır. Hukuki işlemlerde ihtarname kullanılır fakat her durum için ihtarname çekmek gerekli değildir. Yazılı olarak uyarı niteliği taşıyan ihtarname sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için oldukça etkilidir.
İhtarname Ne İşe Yarar?
İhtarname, iki taraf içinde sürecin daha kolay yönetilmesini sağlar, hukukun her alanında kullanılmaktadır. İhtarname uzunluğu, konunun tamamen anlaşılır olmasını sağlayacak yeterlilikte olmalıdır. İhtarname konusu, net, anlaşılır ve bilinmezliği ortadan kaldıracak açıklıkta olmalıdır. İhtarname, kurumlar ve kişiler tarafından kullanılır. İhtarnamenin işe yaradığı konuları şu şekilde sıralayabiliriz;
- İşçi, işverene ihtarname çekerek alamadığı ek mesai, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi haklarını talep edebilir.
- İşçi, alamadığı hakları için işyerinden ayrılmak istiyorsa işyerine ihtarname çekebilir. Maaşlarını alamayan işçiler, işyerine hak ve taleplerini ihtarname çekerek isteyebilirler.
- İşçi, işyerinden haksız yere çıkarıldıysa iş yerine ihtarname çekebilir. Bu durumda işçi, iş iade talebinde bulunabilir ve ihtarname işverene ulaştığı andan itibaren faiz işlemeye başlar.
- İhtarnameyi ev sahipleri, kirasını ödemeyen kiracılara gönderebilir. Kiracı, ihtarnameyi aldığı günden itibaren 30 gün içerisinde kirayı ödemesi gerekir. Ödeme olmazsa ev sahibi, evin boşaltılması için 2. İhtarname çekebilir.
İhtarname Nasıl Çekilir?
İhtarnamenin geçerli sayılması için ispatının olması ve zayi olmaması gerekir. İhtarnamenin geçerliliği için noterden çekilmelidir.
İhtarnamede, tarafların adı, soyadı, açık adresleri yer almalıdır. İhtarnameyi çeken tarafın imzası, tebliğ şehri, mühür ve tarih bilgileri bulunmalıdır.
İhtarnamede, ihtarname çekme sebebi net olarak yazılmalıdır ve konunun özeti yer almalıdır. İhtarname nedeni açıkça yazılmalı ve çok fazla detaya yer verilmemelidir.
Hak ve talep için hazırlanan ihtarnamenin karşı tarafa tebliğ edilmesi gerekir. Tebliğ edilme aşaması olmadan ihtarnamenin geçerliliği bulunmaz. Karşı tarafa ulaşan ihtarname, hukuki süreçte kullanılabilir.
İhtarname nedir? Hak ve talep için çekilen ihtarname, karşı tarafa ulaştığında borca faiz işlemeye başlar. İhtarname çekilmediyse ve 3 yıl kadar bekleyip dava söz açıldıysa faiz söz konusu değildir. İhtarname hukuki sürecin daha sağlıklı olarak işlemesini sağlamaktadır.
Güncellenme tarihi: 25.09.2024