Mutabakat Metni Nedir, Nasıl Yapılır, Avantajları Nelerdir?

...
Mutabakat Metni Nedir, Nasıl Yapılır, Avantajları Nelerdir?

Mutabakat ne demek? sorusu, taraflar arasında ortak bir anlayışın varlığını veya bir konuda uzlaşı sağlanmasını ifade eder. Bu terim, genellikle karar alınması gereken durumlarda ortaya çıkar ve taraflar arasında fikir birliğini simgeler.

Mutabakat Metni

Mutabakat metni, karşılıklı mal ya da herhangi bir hizmet alım satım işlemlerini yapan işletmelerin borçlarını ve alacaklarını gösteren bildirgedir. Borç ve alacakları detaylı olarak gösteren muhasebe kayıtları iki taraf açısından da teyit edilerek tarafların tutmuş olduğu hesapların bilgilendirme sürecidir. Sigorta ettiren kişi ile sigorta eden tarafların anlaşmalı bir sonucu elde etmesidir. 

Gayrimenkul, konut, ürün ya da araç vb. Gibi varlıkların sigortalanma sürecinde tarafların anlaşması durumunda imzalanan poliçeye mutabakat poliçesi denir. Mutabakat poliçesi imzalandıktan sonra sigortalan ürün ya da malın tamamen kullanılamaz hale gelme durumu bile sigorta teminatı altındadır. 

Mutabakat Ne Demek?

Mutabakat ifadesi anlaşma anlamına gelir. Sigortalama işlemlerinde mevcut poliçeleri güçlendirerek teminatın kapsamını genişletir. Mutabakat metni ile hazırlanan sigorta şartları, sigortalıların daha geniş haklara sahip olmasını sağlayarak çeşitli avantajlar sunar.

İki taraf arasında mutabakat poliçesinin hazırlanabilmesi için ilk önce sigortalanacak olan mal ya da ürünlerin mutabakat değerinin belirlenmesi ve tam ziya koşullarının belirlenmesi gerekir. Bu işlem için belirli aşamalardan geçilmesi gerekir.

Sigortalanacak olan ürün uzmanlar tarafından incelenerek değeri saptanır. Belirlenen değer üzerinden hem sigortalının hem de sigortacının olumlu görüşü yani onayı olmalıdır. İki taraftan birinin belirlenen mutabakat değeri onaylamaması durumunda değer ölçümüne geri dönülür. 

Sigortalı ve sigortacının ürün değeri hakkında ortak fikre sahip olması durumunda mutabakat sağlanarak sigorta poliçeleri hazırlanır. Mutabakat poliçelerinde yer alan tam ziyan durumunun şartları ise şunlardır:

  • Sigortalanmış olan ürünün tamamen hasar görmüş olması ve tam değer kaybetmiş olması
  • Sigortalı ürün içerisinde yer alan diğer değerli ürünlerin zarar görmesi
  • Sigortalı kişinin bu durumlar sonucunda maddi kayba uğramış olması. 

Mutabakat Nasıl Yapılır?

Mutabakat işleminin, Türk Ticaret Kanunu’nun 94. Maddesine göre belirli aralıklarla yapılması gerekir. İşlem sırasında ilk önce sözleşme ve hesap devreleri kapatılır. Kapatılan sözleşme ve hesap devrelerinin içerisinde yer aldığı formalar doldurulur. Gönderilen formlar teyit edildikten sonra ıslak imzalı bir şekilde karşı tarafa gönderilir. Mutabakat metni yapılacak olan ürün ya da malın değeri ile ilgili ortak paydada buluşulmuşsa mutabakat sağlanmış olur. 

Mutabakatın Avantajları Nelerdir?

Mutabakat işleminin sigortalıya sağlamış olduğu pek çok avantaj bulunur. Sigortalı tarafın haklarını genişleterek sigortalanmış olan ürünün daha kapsamlı ve etkili bir şekilde korunmasını sağlar. Mutabakat metninin sağlamış olduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Nakliyat sigortalarında mutabakat poliçelerinin olması, nakliye aracını ve taşınan ürünleri koruyarak olası hasarlar sonucu nakliyecilerin maddi kayıp yaşamalarını önler.
  • Mevcut piyasa koşullarından olumsuz yönde etkilenilmesini engelleyerek ürün maddi kayba uğrasa bile ilk günkü değerinden işlem görür.
  • Ticari işlemler sırasında ürünlerin kaybolması, çalınması, kaçırılması vb. Gibi durumlar ile karşılaşıldığında Tazminat alınabilmesine yardımcı olur.
  • Konut sigortalarının mutabakat edilmesi; yangın, deprem, yıkılma gibi büyük etkili durumlarda ev ve eşyaların tazminatının alınmasını sağlar.
  • Hem sigortanın hem de sigortalının haklarını koruyan mutabakat ile sigorta sahtekarlığının önüne geçerek güven oluşturur.

Güncellenme tarihi: 28.08.2024