Poliçe Nedir, Nasıl Belirlenir, Türleri Nedir?

...
Poliçe Nedir, Nasıl Belirlenir, Türleri Nedir?

Poliçe, aynı zamanda sigorta senedi olarak da bilinir. Poliçe, Sigorta hizmeti veren kurum, kuruluşlar ya da şirketler ile sigorta hizmetinden yaralanacak olan kişiler arasında karşılıklı olarak hak ve sorumlulukların detaylıca belirtildiği anlaşmadır. Poliçeler sayesinde sigortanın kapsamı net olarak belirlenerek olası sorun ve karışıklıkların önüne geçilir. Poliçe nedir, nasıl düzenlenir kısaca bunlardan bahsedelim. 

Poliçe Nedir?

Sigorta senedi olarak da bilinen poliçe sigortalının ve sigorta kuruluşlarının arasında düzenlenen bir belgedir. Bu belge ile sigortalının ve sigorta şirketinin karşılıklı olarak hakları korunur. Sigorta poliçesi mevcut içeriğinde sigortacı ve sigortalının tüm hak ve sorumlulukları detaylı ve net bir şekilde belirtilir. Bu sayede iki tarafın da hakları korunarak güvence altına alınır.

Sigorta kuruluşları sigorta hizmeti alacak olan kişiye bu güveni sağlayabilmek için bazı riskleri göze alarak sigorta hizmetinden yararlanacak olan kişiden prim alır. Poliçe ise bu süreç içerisinde hem sigortalının hem de sigortacının hak ve sorumluluklarını koruyarak güven sağlar. Sigorta kuruluşları Türk Ticaret Kanunu’na göre hizmet başladıktan sonraki 24 saat içinde poliçeyi net bir şekilde hazırlamış ve sigorta hizmeti satın alan kişiye iletmiş olmalıdır. Bu husus çerçevesinde meydana gelebilecek tüm aksaklıklar ve sorunlardan sigorta şirketi sorumlu tutulur. 

Poliçe Nasıl Düzenlenir?

Poliçede üç farklı taraf bulunur. Bunlar muhatap, keşideci ve lehtardır. Poliçe örneği hazırlanması oldukça önemlidir. Hem sigorta hizmetinden yararlanacak olan kişi için hem de sigorta kuruluşları için maddelerin düzenli ve net bir şekilde belirtilmesi gerekir. Poliçe içeriğinde bulunması gereken şeyler şunlardır;

  • Sigorta türü
  • Sigortanın başlangıç ve bitiş tarihi
  • Sigorta şirketi tarafından vaat edilen teminatlar
  • Poliçe prim tutarı
  • Sigorta ücreti ve ödeme planı 

gibi bilgiler yer alır. Belirtilen tüm bilgiler sonucunda genel ve eğer varsa özel şartlar beraberinde imzalanan poliçe ile teslim edilir. Sigorta poliçesi içerisinde yer alan genel şartlar Türkiye’de bulunan tüm sigorta şirketlerini kapsayan genel kurallar ve maddelerdir. Özel şartlar ise genel mevzuat çerçevesinde düzenlenen ve farklı maddeler içeren poliçelerdir. 

Poliçe Türleri Nelerdir? 

Poliçe çeşitleri, sigorta hizmeti satın alacak olan kişinin hangi alanda sigorta alacağı bilgisine ve güvence altına alınanın risk barındırdığı durum ve rizikolara bağlı olarak değişebilir. Devlet, bazı sigorta çeşitlerini zorunlu tutar. Fakat bunların dışında isteğe bağlı olarak da yaptırılan sigorta poliçe çeşitleri de bulunur. En sık rastlanılan poliçe çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

Bahsedilen poliçe türleri en sık rastlanılan poliçe çeşitleri olup burada bahsedilenlerle sınırlı kalmaz. Sigorta ettirilen menfaat ve teminat kapsamına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Güncellenme tarihi: 28.08.2024