Rayiç Bedel Nedir

...
Rayiç Bedel Nedir

Rayiç Bedel Nedir?

Taşınır ya da taşınmaz bir malın satışa konu olduğu durumlarda, o malın piyasadaki satış veya sürüm bedeli rayiç bedeli olarak tanımlanır. Piyasada dengenin korunması ve malın değerinin altında ya da fahiş fiyatlar ile satılmasının engellenmesi noktasında rayiç bedel etkin bir rol oynar. Diğer bir ifadeyle rayiç değer arz ile talep arasındaki denge noktası olarak da açıklanabilir. Bir malın rayiç değeri, alım ve satımların yanı sıra kasko işlemleri ve vergi bedellerinin tespit edilmesi noktasında da belirleyici olur. 

Rayiç bedel kavramı ile piyasa değeri kavramı sıklıkla karıştırılır ve birbirlerinin yerine kullanılır. Ancak bu iki terimin arasında bir dizi farklılık bulunur. Piyasa değeri, malın o anki pazar satış fiyatına karşılık gelir. Rayiç değeri ise alıcı ve satıcı arasında oluşan dengeye vurgu yapar. 

Rayiç Bedel Nasıl Belirlenir? 

Rayiç bedel belirleme işlemi, varlık türüne göre farklı şekillerde yapılır. Taşınır ya da taşınmaz her varlığın rayiç bedeli, bir dizi belirleyen baz alınarak hesaplanır. Konut, arsa ve araç alım satımlarında rayiç bedel belirlenirken aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulur:

1. Konut İçin Rayiç Bedel Belirleme

Konutların rayiç bedellerinin belirlenmesinde dikkate alınan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Konutun konumu
  • Konut bölgesindeki arz ve talep durumu
  • Konutun kamu hizmetlerine ve sosyal alanlara mesafesi
  • Konut bölgesinin tarihi değeri ve tarihi eserlere olan yakınlığı
  • Konutun yer aldığı binanın temel ve teknik özellikleri
  • Konut yaşı ve metrekaresi 

Arsa İçin Rayiç Bedel Belirleme?

Arsaların rayiç bedellerinin tespit edilmesinde göz önünde bulundurulan etkenler aşağıdaki gibidir:

  • Arsanın yer aldığı konum
  • Arsanın bulunduğu bölgedeki arz ve talep durumu
  • Arsanın imar durumu
  • Arsanın ulaşım olanaklarına, sosyal yaşam merkezlerine ve kamu hizmetlerine yakınlığı
  • Arsanın metrekaresi ve şekli 

Araç İçin Rayiç Bedel Belirleme?

Araçların rayiç bedelleri belirlenirken, aşağıdaki hususlar dikkate alınır:

  • Aracın markası ve modeli
  • Aracın üretim yılı
  • Aracın hasar ve kaza geçmişi
  • Aracın onarım gören ve değişen parçaları
  • Aracın kilometresi

Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır? 

Rayiç bedel hesaplama her varlık türüne göre değişik şekillerde ve farklı değişkenler dikkate alınarak yapılır. Bu yüzden de hesaplamanın, varlık türü özelinde ele alınması daha doğru olur. 

Konut Rayiç Bedeli Hesaplama

Konut rayiç bedel hesaplaması işlemi yapılırken, aynı bölgede ve hemen hemen aynı özelliklere sahip üç farklı konutun metrekare satış fiyatı ele alınır. Değerlendirmeye dahil edilen üç konutun rayiç bedeli, üçünün toplam metrekaresine bölünür. Bu sayede metrekare başına rayiç bedel belirlenmiş olur. Daha sonra da rayiç bedeli hesaplanacak konutun metrekaresi ile elde edilen değer çarpılır ve konutun rayiç değeri bulunur. 

Arsa Rayiç Bedeli Hesaplama?

Arsa rayiç bedeli hesaplaması yapabilmek için, aynı bölgede bulunan ve benzer özellikler taşıyan üç arsa seçilir. Seçilen arsaların metrekareleri ve satış bedelleri toplanır. Daha sonra satış bedellerinin toplamı, metrekarelerin toplamına bölünür. Elde edilen rakam, o bölgedeki arsaların metrekare başına rayiç değerini ifade eder. Rayiç bedeli belirlenecek arsanın metrekaresi ile ortaya çıkan rakam çarpılır. Böylelikle arsanın rayiç bedeli hesaplanmış olur. 

Araç Rayiç Bedeli Hesaplama?

Araçlarda fiyata etki eden çok fazla değişken olduğu için, burada ortalama hesap yöntemine başvurulması son derece zor olur. Araç rayiç bedeli hesaplaması için Türkiye Sigortalar Birliği Kasko Değer Listesi kullanılabilir. Bununla birlikte internet üzerinden araç satışı yapan firmaların fiyatları kıyaslanarak da rayiç belirlenebilir. Doğru sonuç elde edebilmek için baz alınan araçların, rayiç hesaplaması yapılacak araç ile benzer özellikte olması gerekir. 

Tapu Rayiç Bedeli Hesaplama?

Tapu rayiç bedeli hesaplaması tapu ile alınıp satılan evler, arsalar ve işyerleri gibi taşınmazlar söz konusu olduğunda geçerlilik arz eder. Tapuların rayiç bedellerini hesaplamak için ekstra bir hesaplama yöntemi bulunmaz. Rayiç bedeli belirlenecek olan taşınmaz neyse, onun üzerinden hesaplama yapılır. Ayrıca tapu rayiç bedeli ile alakalı aşağıdaki soruların yanıtı da sıklıkla merak edilir:

  • Tapu Rayiç Bedeli Ne Kadar Geçerlidir?: Tapuların rayiç bedelleri, taşınmazın yer aldığı bölgenin özelliklerine göre zaman içerisinde değişiklik gösterir. Çok değerli bölgelerde, bu değer daha kısa zaman dilimlerinde değişebilir. Ayrıca ekonomik faktörler ve göstergeler de bu noktada etkili olur.
  • Tapu Devrinde Rayiç Bedel Gerekli Midir?: Tapu devri için rayiç bedel belirlenmesi gerekir. Bu sayede taşınmazın fiyatı belirlenir ve bu doğrultuda devlet tarafından tahsil edilecek vergi tutarlarının hesaplaması yapılır.
  • Bir Evin Rayiç Bedeli Her Sene Değişir Mi?: Evlerin rayiç bedelleri, bölgesel değer ve ekonomik göstergeler doğrultusunda yıldan yıla değişiklik gösterebilir. 

Rayiç Bedeli Kim Belirler?

Konut ve diğer taşınmazlarda rayiç bedel, o ildeki valilik tarafından atanan bir komisyon tarafından hesaplanır. Bu sayede konutların değeri altında satışlarının önüne geçilir. 

Rayiç Bedeli Sorgulama Nasıl Yapılır?

Rayiç bedel sorgulaması yapılırken, ev için farklı, araç için farklı bir yol izlenir. Konut ve diğer taşınmazlar için e devlet rayiç bedel hesaplama yöntemi kullanılır. Belediye hizmetleri sekmesinden gerekli bilgiler doldurularak, satılmak ya da alınmak istenilen taşınmazın rayiç bedeli hesaplanabilir. Araçlar için de Türkiye Sigortalar Birliği Kasko Değer Listesi kullanılabilir. 

Emlak Vergisi Rayiç Bedelin Yüzde Kaçıdır?

Konut, arsa ve işyeri gibi taşınmazlar satıldığı zaman, rayiç bedel üzerinden emlak vergilerinin ödenmesi gerekir. Konutlar için binde bir, işyerleri için binde iki, arsalar için de binde üç emlak vergisi ödenir. 

Rayiç Bedelde Yıpranma Payı Ne Demek?

Rayiç bedel belirlenirken dikkate alınan kavramlardan biri de yıpranma payıdır. Eğer konutun ya da işyerinin inşa tarihinin üzerinden bir yıldan fazla zaman dilimi geçmişse, belirlenen rayiç bedel üzerinden yüzde 2 oranında yıpranma payı düşülür.

Güncellenme tarihi: 18.09.2024