Reasürans Nedir, Ne işe Yarar ve Nasıl İşler?

...
Reasürans Nedir, Ne işe Yarar ve Nasıl İşler?

Sigortacılık alanında kullanılan ve bu alanın temel kavramlarından biri olan reasürans ikili risk dağılımı ya da ikili sigorta olarak tanımlanabilir. Fransızca kökenli bir sözcük olan réassurance kelimesinden türetilen bu sözcük, bir sigorta şirketinin kendi üzerine almış olduğu riskleri, reasürör kimliğine sahip başka bir sigorta şirketine devretmesi yani satması olarak tanımlanır. 

Reasürans Nedir?

Reasürans nedir sorusu en basit haliyle; sigorta şirketlerinin risklerini sigortalayan kuruluşlar olarak tanımlanabilir. Diğer bir ifadeyle sigorta şirketlerinin sigorta şirketi olarak da açıklanabilir. Sigorta şirketleri, gerçek ve tüzel kişilerin sağlıkları ile değerli varlıklarını sigortalayan ve bu şekilde onları koruma altına alan kuruluşlardır. Ancak sigorta şirketleri de almış oldukları risklere karşı kendilerini güvenceye almak isterler. Bunun için de reasürör unvanı olan sigorta şirketlerine başvurulur. 

Her sigorta şirketi gerçek ve tüzel kişiler için sigorta teminatları sağlayabilir. Ancak her sigorta şirketi, reasürör nitelikle değildir. Reasürans işlemlerini gerçekleştirebilmek için güçlü bir sermaye yapısına, finansal şeffaflığa ve iyi derecede teknik bilgi birikime sahip olunması gerekir.     

Reasürans Ne İşe Yarar?

Sigorta reasürans uygulaması, sigorta şirketleri için bir dizi yarar sağlar. Bu yararlı işlevler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Sigorta şirketleri, reasürans işlemleri sayesinde risklerini minimize ederler. Sigortalanan varlıkta herhangi bir olumsuzluk meydana gelmesi halinde, sigorta şirketleri yüksek ödemelerle karşı karşıya kalabilir. Özellikle küçük sigorta şirketleri bu durumdan olumsuz etkilenir. Ancak reasürans uygulamasıyla, üstlenmiş olduğu riski reasürör sigorta şirketine devreder. Bu sayede kendi sermaye yapısını güvence altına almış olur.
  • Sigorta şirketlerinin sermaye yapıları, özellikle küçük şirketler söz konusu olduğunda, büyük risklerin alınmasını zorlaştırır. Reasürans uygulaması sayesinde, sigorta şirketleri kendi sermayelerini ve ödeme güçlerini aşan sigortalama işlemlerini de rahatlıkla yapabilir. Bir yandan kendilerini güvence altına almalarına, öte yandan büyük sigorta işlemleriyle hızlı bir ivme yakalamalarına olanak tanır.
  • Reasürans kurumu, sigortacılık sektörünün hacminin artmasına ve yurt içindeki sigorta gereksinimlerinin karşılanmasına da katkı sağlar. 

Reasürans Süreci Nasıl İşler?

Reasürans işlemi, ana sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketi ile reasürans şirketi arasında gerçekleşir. Bu işlemler toplu olabileceği gibi, tek bir poliçe özelinde de olabilir. Süreç aşağıdaki sırayla işler:

  • İlk olarak sigorta şirketi, üzerinde bulunan riskleri belirli oranda reasürans şirketine devreder. Kendi üzerinde kalan pay ise “saklama payı” olarak adlandırılır.
  • Devir işlemini gerçekleştiren sigorta şirketi, riskleri üstlenen reasürans şirketine sigorta primi öder. Riskin derecesine göre sigorta primi değişiklik gösterse de çoğu zaman ana poliçedeki tutardan daha düşük olur.
  • İlgili riskin gerçekleşmesi ve sigortalı varlıkların ya da kişilerin zarar görmesi halinde, zarar tazmini reasürans şirketi tarafından gerçekleştirilir. Ödeme, reasürans şirketinden ana sigorta şirketine, oradan da sigortalı kişiye yapılır.

Güncellenme tarihi: 28.08.2024