Riziko Nedir, Önemi ve Hangi Durumlarda Geçerlidir?

...
Riziko Nedir, Önemi ve Hangi Durumlarda Geçerlidir?

Riziko, sigorta sözleşmelerinde yer alan ve kullanılan bir kavramdır. Türk Ticaret Kanunu’ndaki sigorta sözleşmesi kurallarına göre sigorta sözleşmeleri, sigortalının herhangi bir zarar ve kaybında sigorta şirketinin bunu karşılaması gerekir. Riziko, sözlükte risk anlamına gelen bir kelimedir. Sigortacılık sektöründe ise tazminat yaratabilecek maddi ve manevi zarar verebilecek tehlike ve durumlar için riziko kelimesi kullanılır. Sigorta sözleşmelerinde sigortalının doğabilecek olası tazminat haklarını alabilmesi için rizikolar detaylı olarak yazılır. Riziko gerçekleşme durumunda ödenecek prim miktarı sözleşmede belirtilir.   

Riziko Nedir? 

Riziko, sigorta sözleşmelerinde risk oranını belirleyen oldukça önemli bir husustur. Sigorta sözleşmesine göre sigortalının sigorta şirketinden alacağı prim tutarı rizikoya göre belirlenir. Sigorta sözleşmelerinde, maddi hasarların sigortalıya ödenmesi için rizikonun gerçekleşme olasılığı oldukça önemlidir. Riskli durumlar belirlenir ve sigorta şirketinin hangi durumlarda sigortalıya ödeme yapacağı belirlenir.    

Rizikonun Önemi Nedir? 

Sigorta sözleşmeleri, sigortacının ve sigortalının maddi-manevi haklarını korumaktır. Sigorta poliçesinde rizikolar gerçekleştiği zaman sigorta şirketi, sigortalıya tazminatı ödemelidir. Rizikonun gerçekleşmesi sonrasındaki uygulanma adımları sigorta türlerine göre değişiklik göstermektedir. Sigorta sözleşmesinin imzalanması sürecinde sigorta türüne göre riskler değişiklik gösterir. Sigorta şirketi kesinleşme ihtimali daha yüksek olan risklerden kaçınmaya çalışır. Sigorta poliçesi düzenlenirken rizikonun olma olasılığı arttıkça prim miktarı için verilen tutar da düşer. 

Riziko Hangi Durumlarda Geçerlidir? 

Sigorta sözleşmelerinde risk yönetimini için rizikolar belirlenir. Sigorta şirketinin, riziko gerçekleştiğinde sigorta şirketinin sigortalıya tazminat ödemesi için bazı durumlar bulunur. Riziko nedir, hangi durumlarda geçerlidir, şu şekilde sıralayalım; 

  • Sigorta sahteciliği varsa riziko için herhangi bir ödeme yapılmaz. 
  • Sahtecilik varsa sigortalıya yaptırımlar uygulanır. Sigorta şirketi bu durumlarda herhangi bir ödeme yapmak zorunda değildir ve uygulanan yaptırımlar sigorta şirketinin lehinedir. 
  • Sigorta ve sigorta şirketi arasındaki sözleşmede beklenmeyen şartları kapsayan riziko, ihmal, kasıt ve dikkatsizlik gibi durumlar yaşanırsa sigorta şirketi ödeme yapmaz. 
  • Rizikonun geçerli olması için ihmal olmaması gerekir. Riziko gerçekleştiyse ve sigortalının bir ihmali söz konusu değilse sigortalı, olayın detaylarını sigorta şirketine bildirir. Verilen bilgiler doğru, net ve açık olmalıdır.

Güncellenme tarihi: 28.08.2024